dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz

+ dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz

Członek zespołu problemu

Zarządzanie produktem

doktor inżynier nauk ekonomicznych

Pracownik naukowo-dydaktyczny, adiunkt w Katedrze Jakości Produktów Żywnościowych, Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem, Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, doktor nauk ekonomicznych w zakresie Towaroznawstwa, doktorat z wyróżnieniem. Kierownik Studiów Podyplomowych „Menedżer Produktów Żywnościowych”.

Wykładowca z zakresu Kreatywności i myślenia twórczego w biznesie, Metod twórczego rozwiązywania problemów i doskonalenia produktu, Trendów rozwojowych na rynku dóbr konsumpcyjnych, Innowacyjności w produkcji żywności, Towaroznawstwa Żywności, Projektowania żywności, Substancji dodatkowych w projektowaniu żywności oraz Personalizacji żywności i żywienia.

Zainteresowania i działalność naukowa

Zainteresowania naukowe: myślenie lateralne i metodyka rozwoju kreatywności, Design Thinking w rozwoju wyrobów i usług, zrównoważony produkt i zrównoważona produkcja, kształtowanie i ocena jakości produktów żywnościowych, problematyka innowacyjności i trendów rynkowych na rynku dóbr konsumpcyjnych, FPD – rozwój produktów żywnościowych, analiza ryzyka w działaniach proinnowacyjnych.

Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu badań naukowych w zakresie analizy trendów i preferencji konsumenckich, badania jakości i doskonalenia produktów żywnościowych, prognozowania rozwoju przemysłu spożywczego oraz analizy ryzyka w rozwoju nowych produktów. Certyfikowany tutor akademicki.

Prezes krakowskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, rzeczoznawca PTT w zakresie wybranych grup produktów żywnościowych. Współpracownik Centrum Nauki Kopernik oraz jednostek szkoleniowo-doradczych, m.in. J. S. Hamilton

Szkolenia, staże naukowe

Uczestniczka licznych staży, kursów i szkoleń, m.in.:  Risk Manager ISO 31000, Wiedza i praktyka – klucz do sukcesu w biznesie, Przyszłość rozwojowa żywności oraz Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności – cykl certyfikowanych szkoleń z zakresu zarządzania badaniami naukowymi i pracami rozwojowymi z obszaru produkcji żywności oraz ich komercjalizacji w gospodarce. Staże naukowo-badawcze m.in. w Grand Valley State University, Grand Rapids, USA, University College of Southest Norway w Norwegii,  PAPESH Research Centre, University of Reykjavik, Islandia.

Współpraca z firmami krajowymi i międzynarodowymi w charakterze konsultanta w zakresie opracowywania nowych produktów żywnościowych, trenerka i szkoleniowiec w zakresie rozwoju produktu (FPD), Metod twórczego rozwiązywania problemów, Design Thinking oraz zarządzania ryzykiem wg ISO 31000. Kierownik i wykonawca projektów naukowo-badawczych finansowanych z NCN, NCBiR i Funduszy Norweskich, ekspert oceniający wnioski w programie COST – European Cooperation in Science & Technology.

Publikacje

Autorka ponad 100 publikacji naukowych z zakresu trendów rozwojowych na rynku dóbr konsumpcyjnych, innowacyjności przemysłu spożywczego, rozwoju produktu, zarządzania ryzykiem w FPD.