W trakcie pracy zawodowej uczestniczył w stażach zagranicznych, projektach badawczych oraz kursach i szkoleniach, poszerzających wiedzę i umiejętności w zakresie zarządzania, w tym w szczególności: zarządzania jakością oraz zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Publikacje
Autor publikacji z zakresu zarządzania jakością, systemów bezpieczeństwa żywności, integracji systemów oraz wdrażania i certyfikacji dobrowolnych systemów jakości żywności (np. przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego).
Dodatkowa działalność
Uzupełnieniem pracy w jednostkach naukowych jest zatrudnienie w akredytowanej jednostce certyfikującej wyroby, z którą współpracuje od 2005 roku. Odpowiedzialny za działania związane z utrzymaniem i ciągłym doskonaleniem systemu zarządzania jakością zgodnego z wymaganiami normy ISO/IEC 17065 oraz prowadzenie audytów trzeciej strony, m.in. w zakresie redukcji masy opakowań u źródła.