Tytuł: | Uwarunkowania dyfuzji wiedzy profesjonalnej – teoria i praktyka |
Autor: | Pietruszka-Ortyl Anna |
Data wydania: | 15/12/2020 |
Obszar wiedzy: | |
Słowa kluczowe: | dyfuzja wiedzy |
Wydawca: | Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Dom Organizatora |
Nazwa czasopisma: | Wiedza, gospodarka, społeczeństwo : społeczno-gospodarcze uwarunkowania rozwoju współczesnych organizacji |
Abstrakt: | Współcześnie obowiązują warunki nowej ekonomii jako skutek przeobrażeń związanych z kolejną rewolucją technologiczną, w wyniku której stworzono przełomowe technologie (mikroelektronika, telekomunikacja, biotechnologia, nanotechnologia), powstały nowe gałęzie przemysłu (przemysł farmaceutyczny, oprogramowania komputerowego, biotechnologiczny, laserowy, półprzewodników), a dotychczasowe dominujące sektory musiały ulec przedefiniowaniu (Lev, 2003; Thurow, 2006). Obecnie wszystkim przyszło funkcjonować w erze przemysłów wytworzonych przez człowieka, opartych na wiedzy i sile jego umysłu. Wiedza zyskała atrybut dominacji (Gou i in., 2019), co tworzy nowy wymiar gospodarki, nowego społeczeństwa i nowego pracownika. Jest to społeczeństwo informacji, organizacji i nowych relacji (Zając, 2013). Wyłania się stereotyp człowieka jako jednostki uczącej się i dzielącej wiedzą (Rosiński, 2013), którego praca w coraz większym zakresie jest zorganizowana wokół operowania abstraktami i ideami. Spowodowało to znaczące przesunięcia w strukturze zatrudnienia – liczbowe kurczenie się klasy robotniczej i wzrost liczebności zatrudnionych w sektorze usług (Solarczyk-Abrozik, 2018). |
DOI: | |
ISSN/ISBN: | 978-83-7285-960-0 |